Vad är växelriktare?

Förutom solcellen är växelriktaren den andra viktigaste modulen i en anläggning. Växelriktarens huvudsakliga uppgift är att göra om solcellens likström till växelström som sedan kan matas in i elmätaren och ut i systemet.

Hur väljer jag rätt växelriktare?

Växelriktaren är en viktig komponent för solcellsanläggning. Utan rätt växelriktare fungerar inte solcellsanläggningen optimal. Därför är det viktigt att vald växelriktare uppfyller kriterier och är listad på ” Rikta Rätt”. Läs mer. Växelriktaren är också den komponent i systemet med kortast livstid och kan behövas byta ut efter 10 till 15 år. Därför är det bra att använda produkter med rejäl garanti och från ett stabilt företag.

Hur många paneler på en växelriktare?

Viktigt att veta är att växelriktaren avgörs systemets maxstorlek Om en växelriktare är på 10 kW så kan inte systemet producera mer el, oavsett hur många paneler som är inkopplade till växelriktaren. Om ett solsystem består av 27 paneler på 410 watt har det alltså en storlek på (27 * 410) 11070 watt eller 11 kW. En växelriktare på 11 kW är alltså optimalt för detta system.

Ska man överdimensionera eller underdimensionera?

Att överdimensionera en växelriktare innebär att välja en växelriktare som till storleken (effekten) större än systemet. Det gör att man vid senare tillfälle kan lägga på fler solpaneler till systemet utan att behöva byta ut växelriktaren.

Att underdimensionera växelriktaren innebär att du har en växelriktare som har en lite mindre effekt än ditt system. Detta gör man ibland för att det är sällan alla ens solpaneler kommer prestera på högsta nivå samtidigt, och då kan man spara något genom att köpa än mindre växelriktare. Är ditt systems totala storlek på 5.5 kW kan det ibland vara bättre med en växelriktare på 5 kW istället för en på 6 Kw.

Vilka växelriktare erbjuder ni på Solmarknad?

Vi erbjuder växelriktare från Growatt, Huawei och Sungrow. Dessa växelriktare är gjorda för att även fungera med optimerare från SolarEdge. Vi erbjuder de även i hybrid form som kan kopplas till batteri för energi lagring.

KONTAKTA OSS FÖR VÄXELRIKTARE